N.SEDLICA: V obci sa na folklórnych slávnostiach stretávajú ľudia z celej doliny

25.09.2010 Snina

Nová Sedlica 25. septembra (TASR) – Stovky priaznivcov folklóru sa už štyri roky schádzajú v Novej Sedlici, okres Snina, kde sa začiatkom júla koná festival ľudového spevu a tanca Fest pod Kremencom.
Starosta obce Michal Runčák tvrdí, že je to vždy veľká udalosť, poschádzajú sa ľudia z celej Uličskej doliny a okrem domácich súborov sem zavítali aj hostia z Ukrajiny.
\"Vystúpili tu súbory Šiňava, Vihorlat, Rozmaria z Prešova, Drišľak, skrátka začali sme rúbať vysoko a už z toho nemôžeme upustiť, \" dodal Runčák. Pripomenul, že vždy v rámci festivalu sa koná aj nejaké športové podujatie. Tento rok sa tu milovníci folklóru stretli už štvrtýkrát.
Do doby pred šiestimi rokmi sa v obci konali aj festivaly rockovej hudby. Podľa starostu sa na priestranstve neďaleko obce schádzalo okolo 1500 ľudí zo Slovenska, Poľska, Maďarska i Česka. Koncertovali tu napríklad Gladiátor, Smola a Hrušky, Iné Kafe a Katka Knechtová. Nakoniec však podujatia prestali organizovať, lebo ich atmosféra rušila prostredie Národného parku Poloniny.
Podľa viacerých ľudí v obci o zábavu nebola núdza ani v minulosti a tak ako inde na Slovensku aj tu sa niekedy chlapci pobili pre nejaké dievča. V žiadnom prípade to však nebolo také, ako sa píše o terajších bitkách.
\"Zákerné to nikdy nebolo, dali si po papuli, udobrili sa, vypili si pálenky a pokračovala zábava ďalej. Viete, peňazí tak nebolo na zábavu, úzko bolo, ale veselo, harmonika bola, dievčatá karičky tancovali, len sa to dymilo, \" zaspomínal na svoje mladé časy 65-ročný Ján Dovhun, ktorý ešte stále robí veliteľa dobrovoľných hasičov a venuje sa aj hasičskému športu.
Na tom si obec veľmi zakladá, lebo tu majú družstvo mužov i žien. Podľa Dovhuna keď idú na súťaže, druhé miesto je pre nich neúspechom a aj preto kanceláriu starostu zdobí niekoľko trofejí.
 

Vyberte región